Entrevista: El Temps

Resposta 1. Biografia militant de Jordi Borja

Vaig iniciar l’activitat política antifranquista al 1959, als 18 anys. Inicialment en diversos fronts. A la Facultat de Dret i a la Coordinadora interfacultats.També activitats socio-polítiques i sindicals a Badalona, amb treballadors de Pegaso i treballadors diversos part de la Unió Excursionista. I al SUT, servei universitari del treball. Ingresso al PSUC el 1960. Degut a una repressió massiva de 135 militants del PSUC la majoria sindicalistes. La direccíó del partit que havia de surtir del país. A inicis de 1962 arribo a Paris. Mantinc la militància en el PSUC, treballo i sobretot estudio. La crisi en la direcció del PCE-PSUC suposa l’expulsió de Claudin, Semprun, Solé Tura, Vicens i altres. Em “separen”i el 1966 em vaig trobar de facto fora del “partit”. Retorno a Barcelona a finals de 1968. Fundació de Bandera Roja (vegeu el llibre que s’acaba de publicar). Creem el CEUMT, instrument de desenvolupar el moviment popular de barris i ciutats que més tard donarà èxits quan es convoquen les eleccions municipals. Una gran part important de BR s’integra en el PSUC el 1974. Responsable de Moviment popular i Política municipal en el PSUC i co-responsable en el PCE. Diputat al Parlament de Catalunya (1980-84) i membre del govern de la ciutat de Barcelona (1983-95). El PSUC en la dècada dels 80 es trenca, agonitza, perd gran part de la militància i dels electors, em distancio gradualment del PSUC però sempre l’he votat, PSUC i ICV-EUiA. Mantinc relació també amb CCOO i Associacions de Veïns. Més tard, el 2011 ocupo la presidència del DESC (Drets econòmics, socials i culturals) i promovem la candidatura municipal assumida pel nucli directiu de DESC amb ICV-EUiA i Podem. Ara sóc proper dels “Comuns” però sense cap responsabilitat ni militància formal.

Resposta 2. Del PSUC al Comuns.

El PSUC era un partit molt estructurat, amb experiencia històrica, base teòrica marxista però empaltat de obrerisme, democràcia i catalanisme. Arrelat entre els treballadors inclosos els sectors professionals i intel·lectuals. Els Comuns encara no és un partit, està en procés de constitució. No té passat, el futur és incert, el present confós. És una barreja de gent majoritàriament jove, amb molt poca cultura de “partit” o organització massiva de militants, amb poca experiència en el àmbit públic de la política i de les institucions, sense una base doctrinal bàsica i manca encara d’una organització arrelada en el territori. El lideratge brillant de Ada Colau ha borrat o ha deixat bastant al marge a altres possibles liders, especialment de ICV com Joan Herrera (avui en el govern espanyol amb una responsabilitat important però molt tècnica), Ernest Urtasun al Parlament europeu, Joan Coscubiela ha tornat a CCOO com formador de dirigensts sindicals). Els Comuns tenen però frescura i diversitat d’idees, entusiasme de lluita i sensibilitat social. S’han instal·lat en el sistema polític amb força, principalment per l’alcaldia de Barcelona. El seu futur depèn molt d’aquest important capital polític.

Resposta 3.

¿Hi ha similitud o convergència entre ICV i Comuns? Diuen que els matrimonis d’interès son els més sòlids. Aquest és el cas, no ha sigut un matrimoni d’amor, especialment del nucli movimentista que liderava Ada respecte a ICV, que de totes maneres té una participació important en el govern de la ciutat. Hi ha un abisme entre un moviment social i un partit polític. Tenen qualitats molt diferents. Espontaneïtat, radicalisme, actuar en els marges de la escena política que és propia dels moviments nous, innoven. El partit polític es una organització sòlida, sap moure’s en les institucions, estableix alliances, avalua la relació de les forces d’uns i altres. La cultura movimentista sovint no arriba al conjunt de la societat per transformar-la. Els partits tenen tendència a moure’es en la xarxa o gàbia del marc legal, les institucions i l’opinió pública. Si sumen les virtuts els Comuns serà una força important si predominen les seves limitacions seran secundaris o es dissoldran.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *